Met Wad van Waarde stonden we op de Dutch Design Week in Eindhoven, die plaatsvond van 18 tot en met 27 oktober 2024.
We lieten zien hoe lokale grondstoffen zoals vlas een cruciale rol kunnen spelen in de overgang naar een plasticvrije en biobased toekomst.
Na alle drukte rondom de vlasteelt is het tijd om te laten zien wat we doen en de kennis te delen.
De presentatie bestond uit 14 grote rollen vers gezwingeld vlas van de 14 telers, 5 tafels met de diverse producten en processen, een kast met scherm waarop de Wad van Waarde film draait, een zijwand met de WadGordijnen en een achterwand van linnen doek waarin we de gehele werkwijze van de Lokale Waardeketen rondom vlas uitleggen.
“Wat hoopvol!” werd al enkele malen gezegd. “Jullie maken ook echte producten en doen niet alleen onderzoek” zei een bezoeker vanmiddag.
“ik start een modemerk en wil alleen lokaal materiaal gebruiken zonder toegevoegde kleurstoffen”… om er een paar te noemen.
We voerden gesprekken met onderzoekers, ontwerpers, docenten, studenten, start-up kledingmerken, bouwers, architecten en nog veel meer.
Voor Wad van Waarde ontwierp House of Design een systeemverandering om een transformatie teweeg te brengen—van plasticsoep naar ‘groentesoep’—en een biobased economie te omarmen die zowel de natuur als de mens ondersteunt.
Ons verhaal
Door terug te kijken naar het verleden, toen plastic onze planeet nog niet vervuilde, herontdekten we de kracht van vlas, een gewas dat sinds 800 na Christus in onze regio wordt verbouwd, maar in de jaren 60 werd verdrongen door goedkoper katoen en synthetische textielen.
Vlas verrijkt niet alleen de bodem, maar stimuleert ook de biodiversiteit—essentieel voor Friesland en Groningen.
In 2016 begonnen we aan een missie om vlas opnieuw te introduceren via een lokale waardeketen, van zaad tot duurzaam product. In 2024 hebben we deze waardeketen voltooid, met alle stappen binnen een dag rijden. We nodigden productontwerpers uit om producten te ontwikkelen als tastbare voorbeelden van deze transformatie.
We begonnen in 2021 met slechts 2 hectare en verbouwen nu 65 hectare in samenwerking met 14 telers in Friesland en Groningen Elk deel van dit vlas wordt omgezet in lokale producten—linnen garen voor tassen, jassen, knuffeldieren en gordijnen; en korte vezels en reststromen voor biocomposieten, isolatie en interieurpanelen.
Deze producten voldoen aan het door ons geïntroduceerde Wadden Standaard: biobased, recyclebaar, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar, zonder schade aan de natuur of de gezondheid van de mens—stappen richting regeneratief ontwerp.
Onze visie stelt een nieuwe maatstaf voor duurzaamheid—een inspirerend kopieerbaar model voor UNESCO-werelderfgoedgebieden en daarbuiten.