Wad van Waarde en partners gaan voor een plasticvrij Waddengebied
Ook ons Waddengebied heeft last van plastic soep, grotendeels veroorzaakt door ons eigen plastic afval en gebruik van synthetisch textiel. Wad van Waarde wil de schade van microplastics aan het Waddengebied en de mens tegengaan. Dit doet Wad van Waarde door producten te ontwikkelen die lang meegaan, van lokale biologische grondstoffen zijn gemaakt en in de natuur afbreekbaar zijn. Deze producten worden geïntroduceerd als een gezond alternatief. Wad van Waarde pakt het probleem aan bij de bron!
Partners van Wad van Waarde staan achter deze aanpak en willen ook dat bewoners en bezoekers veilig in het Waddengebied kunnen blijven leven en wonen. Samen zetten ze zich in om de vervuiling door (micro)plastics in het Waddengebied drastisch te verlagen door bij de bron te beginnen.
Een handtekening om de betrokkenheid te laten zien
Door samen te werken met alle schakels in de keten, door kennis te delen en een lokale productie op te zetten rondom gezonde alternatieven maken Wad van Waarde en partners het verschil. Met partners als onderzoekers, boeren, ontwerpers, makers en vertellers staat Wad van Waarde voor de opgave om een systeem- en gedragsverandering te realiseren. De eerste partners hebben deze week een manifest ondertekend, hiermee geven ze aan samen te werken aan een plasticvrij Waddengebied.
Jolijn Creutzberg, directeur/ founder van sociale onderneming Vanhulley werkt al geruime tijd als partner binnen Wad van Waarde en benadrukt het belang van samenwerken: ‘We hebben elkaar nodig om het verschil te maken, elk vanuit onze eigen expertise brengen we kennis en een netwerk in. Samen laten we zien hoe het anders en beter kan.’
De eerste partners die hebben getekend zijn House of Design, TCNN, Ecoras, Vanhulley, Reblend, Timpelsteed, Studio Tjeerd Veenhoven, Stichting Waddengroep, Vereniging Circulair Friesland en Visit Wadden.
Op de foto van links naar rechts:
Eileen Blackmore van House of Design, Anita de Wit van Reblend, Jolijn Creutzberg van Vanhulley, Hanne van Gompel van Reblend, Hanneke Schmeink van Vereniging Circulair Friesland, Pyt Sipma van Timpelsteed en Agrarisch Collectief Waadrâne, Jon Salt-Waninge van Ecoras, Lyanne Ausema van TCNN, Bert Hoefsloot van Ecoras, Tjeerd Veenhoven van Studio Tjeerd Veenhoven, Wendy Oude Veldhuis van Visit Wadden, Simone Larabi van House of Design, Frank Dankmeijer van Stichting Waddengroep en Karina Pool van Wad van Waarde.