Hoe geven we onze toekomst vorm? De rol van vormgevers op weg naar een plasticvrije en leefbare toekomst is cruciaal, maar laten we dit vooral in de context van de keten plaatsen. Daarmee doelend op de gehele waardeketen rond een product. Vormgevers betrekken mensen, bezitten een enorme materiaalkennis en bevragen alles, maar dan ook werkelijk álles. Om tot een duurzaam product te komen is de samenwerking tussen alle partijen is de keten en het vanaf de start betrekken van de vormgever, als de lijm tussen alle schakels, de sleutel. En duurzame producten hebben we nodig in die plasticvrije en leefbare toekomst.
Een toekomst waar deze vormgevers ook van dromen ook al staan ze stevig met beide benen op de grond.
Larabi richt zich volledig op het Waddengebied. “Door het tonen van het verhaal van het Wad, een kwetsbaar gebied en UNESCO werelderfgoed, wil ik bewoners, bezoekers en gebruikers van het Wad uitnodigen om het Waddengebied door andere ogen te bekijken. Medeontwerpers wil ik uitnodigen om ook op deze regeneratieve manier te werken, door producten te ontwerpen die we van materialen maken die het gebied ons geeft en na gebruik weer terug kan nemen.”
Veenhoven: “Ik ben een ras optimist en ooit was mijn doel absoluut om de wereld beter maken maar ik zie nu wel in dat dit een veel te simplistisch ideaal is. De wereld is veel complexer en ik doe wat ik kan door mijn creativiteit en talent in te zetten op de maakprocessen en die te blijven onderzoeken.”
Ook Meindertsma richt zich op de impact die ze met haar ontwerpen kan maken en droomt van een toekomst waarin natuurlijke materialen en kwalitatief goede materialen mainstream worden. Door met die natuurlijke materialen, die diep verankerd zijn in onze geschiedenis, aan producten voor de toekomst te werken, draagt ze haar steentje bij. “Ik kan de problemen in het groot niet oplossen maar ik vind het schetsen van alternatieve scenario’s in natuurlijke materialen het mooist om te doen.”