Plastic soep in de Waddenzee

Hoe groot is het en wat is de oplossing?

Wad van Waarde zet zich in voor een plasticvrije Waddenzee. We bedenken, ontwerpen en maken duurzame en gezonde alternatieven. Omdat het tijd is voor verandering en om te helpen voorkomen dat er nieuw plastic bijkomt. Ontdek hier meer over de plastic soep is en waarom het hard nodig is om minder plastic in omloop te hebben.

We delen kennis vanuit de wetenschap en delen inzichten van professionals die dagelijks bezig zijn met het behoud van de Waddenzee. Eerst nemen we je mee in een quickscan van de Waddenacademie en daarna lees je hoe Nienke en Ellen aankijken tegen de plastic soep.

Onderzoekers over plastic in de Waddenzee

Een quick scan van de Waddenacademie

Recentelijk heeft de Waddenacademie een quickscan gepubliceerd over plastic in de Waddenzee met behulp van wetenschappers Bram van Duinen, Erik van Sebille, Bart Koelmans en Annemarie van Wezel. Hieronder een aantal punten samengevat:

Herkomst van plastic in de Waddenzee
Plastic in de Waddenzee komt voornamelijk uit drie bronnen: de kust (ongeveer 60%), rivieren (12%), en visserij (18%). De Noordzee stroomt tegen de klok in, wat betekent dat veel plastic vanuit het zuidwesten de Waddenzee binnenkomt. Belangrijke rivieren die plastic aanvoeren zijn de Eems, Wezer, Elbe, en IJssel. Lokaal onderzoek, zoals op het eiland Griend, toont aan dat de belangrijkste afvalcategorieën consumentenafval, visserijafval, en tijdelijk natuurherstelmateriaal zijn. Een groot deel van het plastic in de Waddenzee is afkomstig uit Nederland.

Verschillende soorten plastic
De soorten plastic die in de Waddenzee worden aangetroffen, variëren van macroplastics (groter dan 5 mm) tot microplastics (tussen 1 mm en 5 mm) en nanoplastics (kleiner dan 1 mm). Macroplastics fragmenteren door blootstelling aan weersomstandigheden, golven en bodemwrijving. De meest voorkomende polymeren zijn polyethyleen (PE*), polypropyleen (PP**), en andere kunststoffen die verantwoordelijk zijn voor 80% van de Europese vraag. Deze fragmenten vormen het grootste deel van de plasticdeeltjes in de oceanen.

Ecologische impact van plastic
De ecologische impact van plastic is aanzienlijk. Macroplastics kunnen dieren verstikken of verwonden, terwijl micro- en nanoplastics door kleinere organismen worden ingeslikt, wat kan leiden tot verstoring van groei, gedrag, en reproductie. Bovendien kunnen deze plastics toxische stoffen bevatten of binden, die vervolgens via de voedselketen in het ecosysteem terechtkomen. Hoewel de exacte ecologische gevolgen in de Waddenzee nog niet volledig bekend zijn, wordt aangenomen dat toenemende plasticconcentraties onvermijdelijk leiden tot negatieve effecten op het milieu.

Minder plastic
Om plasticvervuiling in de Waddenzee te verminderen, zijn zowel preventieve als opruimmaatregelen nodig. Preventie kan bijvoorbeeld door betere afvalbeheer in de visserij en strengere regelgeving voor kustactiviteiten. Opruimen kan door traditionele methoden zoals strandopruimacties, en innovatieve technieken zoals plastic-stofzuigers of het gebruik van mosselen om microplastics uit het water te filteren. Hoewel deze technieken veelbelovend zijn, moet hun effectiviteit nog verder worden onderzocht voordat ze op grote schaal kunnen worden toegepast. Preventie blijft echter de meest efficiënte manier om de ecologische impact van plasticvervuiling te beperken.

* van PE worden bijvoorbeeld plastic zakjes, flesjes, luiers en maandverband gemaakt
** van PP wordt bijvoorbeeld gebruikt voor speelgoed, mondkapjes, meubels en flesjes

Al 13 jaar lang ruim ik vispluis en ballonnen op

Nienke Dijkstra van Doe eens Wad

Nienke neemt kleine groepen mee het Wad op met haar jutzeiltochten

“Plastic vervuiling in de Waddenzee is enorm. Onderzoek van het NIOZ laat zien dat er veel microplastics in de zee aanwezig zijn. Ik zie het zelf ook; zichtbaar plastic ligt overal, langs de randen, op alle zandplaten en op de oester- en mosselbanken.

De grootste vervuiler is plastic zelf, dat de waterkwaliteit aantast, wat direct invloed heeft op ons en de natuur. We ademen het zelfs in. Plastic afval in de Waddenzee varieert van vispluis, ballonnenlinten en oude bedrijfszakken tot spullen als babyspenen en schoonmaakmiddelen. Van het gebruik van ons als consument van jong tot oud. En het vergaat ook niet he. Ik vond dit jaar nog een oude mestzak onder het slib van een bedrijf uit Vlaardingen dat in 1970 al ophield te bestaan.

De gevolgen zijn groot: niet alleen verpest plastic het uitzicht, maar het schaadt ook de flora, fauna en uiteindelijk onszelf door de slechte waterkwaliteit en nanoplastics die in drinkwater terechtkomen. Plastic afval komt in de magen van dieren en beïnvloedt de voedselketen, wat weer invloed heeft op de mens.

Wat we kunnen doen? Bewust worden van wat we verbruiken en achterlaten. Minder kopen, beter nadenken over schoonmaakmiddelen, afval opruimen en zuinig zijn op de natuur en grondstoffen.”

Nienke haar oproep is simpel: “Meer genieten van minder.”

90% van wat er in je huis staat, wordt met containers vervoerd

Ellen Kuipers van de Waddenvereniging

Ellen is projectleider van het project Clean UP XL dat is opgericht na de ramp met de MSC Zoë

Na de ramp met de MSC Zoe in 2019, waarbij er 342 containers overboord sloegen, startte de Waddenvereniging het project Clean Up XL om alle troep van deze ramp op te ruimen. Hoewel de overheid besloot dat de resterende 800.000 kg afval moest blijven liggen vanwege CO2-uitstoot, blijft de Waddenvereniging doorgaan met opruimen. De CO2-uitstoot die vrijkomt van bergingswerkzaamheden wordt gecompenseerd. Dankzij steun van de Postcode Loterij worden duikers en bergingsboten ingezet voor opruimacties.

“Het afval dat wij tegenkomen varieert van auto onderdelen, potten en pannen, badjassen, echt de hele huisraad tot kleine plasticdeeltjes zoals nurdles*, die op stranden aanspoelen. Hoewel zichtbare plasticdelen worden geteld, blijft veel afval in de zee verborgen door stromingen en wind, wat het meten moeilijk maakt”, aldus Ellen. Ellen werkt al 22 jaar bij de Waddenvereniging en al 18 jaar zet de Waddenvereniging zich in om de stranden op te ruimen maar na de MSC Zoe wordt ook in de Wadden- en Noordzee opgeruimd. Daarbij wordt ook veel plastic afval geborgen.

“De gevolgen van plasticvervuiling zijn groot. Dieren raken erin verstrikt en kleine plasticdeeltjes komen terecht in dieren en uiteindelijk in de mens, wat schadelijk is voor de gezondheid en het milieu. Helaas bevinden zich ook chemische stoffen in het water die zich aan het plastic hechten. Daardoor hoopt niet alleen plastic zich op in de voedselketen, maar ook gevaarlijke stoffen met gevolgen voor mens en dier.”

Ellen benadrukt dat iedereen een rol kan spelen in het oplossen van dit probleem: van consumenten tot de industrie. “Niemand wil dat containers vol met plastic spullen en verpakkingsmateriaal in zee belandt, toch gebeurt het. Daar hebben we als consument zelf ook een rol in. De containervaart levert ons allen zo’n 90% van alle spullen die we in huis hebben staan. Als we bewuster lokaal inkopen doen, minder single-use plastics gebruiken, meer recyclen en overstappen op in de natuur afbreekbare alternatieven gaat het al een stuk beter. Door bewust om te gaan met plasticgebruik en deel te nemen aan opruimacties, kan de plasticvervuiling worden verminderd en de natuur worden beschermd.”

“Samen kunnen we het verschil maken voor een schonere toekomst.”

* nurdles is granulaat waar plastic producten uiteindelijk van gemaakt worden

Microplastics en de gezondheid van de mens: steeds meer onderzoek

Professor Barbro N. Melgert van de RUG doet onderzoekt naar de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.

Onderzoek naar de effecten van microplastics op de mens 

Professor Melgert is sinds een aantal jaren bezig met onderzoek naar de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid. Hoewel de effecten nog niet volledig bekend zijn is het wel duidelijk dat we microplastics binnenkrijgen via voedsel, water, cosmetica en lucht dat we inademen. In meerdere organen zoals onze hersenen en longen zijn microplastics aangetroffen. Ook in placenta’s, teelballen en bloedproppen.

Een grote veroorzaker van de verspreiding van microplastics is volgens professor Melgert onze kleding, vooral fast fashion. Dit is één van de grootste bijdragers aan de verspreiding van microplastics. Kleding is vaak gemaakt van polyester en nylon. Heb je weleens gemerkt hoeveel stof er vrij komt na het opvouwen van de was? Hier zitten allemaal kleine deeltjes microplastics in.

Luister naar de podcast van ClimateZone waarin professor Melgert dieper ingaat op de effecten van microplastics. Ze benadrukt het belang van bewustzijn en vermindering van plasticgebruik om blootstelling te verminderen. Haar advies voor thuis is om heel veel te ventileren, zorg voor voldoende frisse lucht.

Cijfers en feiten

Over plastic in zee, in dieren en in ons als mens

  • Er drijven 1,8 biljoen plastic stukjes in de stille oceaan

  • Zo’n 40% van het plastic dat we gebruiken, gebruiken we eenmalig

  • In de komende 10 jaar zal de productie van plastic met 40% toenemen

  • 90% van alle zeevogels heeft plastic in zijn maag

  • Per week krijgen wij als mens een bankpas aan grootte aan plastic binnen

Bronnen: via Happy Times Magazine met bronnen als Only Planet, klimaatgids voor de 21e eeuw, WWF, newscientist.nl, plasticsoupfoundation.org

Daarom pakken wij met Wad van Waarde het probleem bij de bron aan, om nieuw plastic afval te vermijden!