Het vlastival was een groot succes!
Na in 2021 een Simmer Skoalle en in 2022 een Flaaks Skoalle georganiseerd te hebben, hadden we gister een Vlastival. Een avond waarbij de hele keten samen kwam bij Mts. Timpelsteed in Engwierum: telers, producten, docenten, studenten, architecten, bouwbedrijven, ontwerpers en leveranciers. Een groep van ruim vijftig personen om samen een versnelling in te zetten met vlas als basis voor textiel, bouw en product.
De grote belangstelling bevestigd dat er veel energie op zit en dat de voordelen van vlas steeds meer aandacht krijgen. Het Vlastival werd georganiseerd door Wad van Waarde in samenwerking met Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw en Mts. Timpelsteed. Samen zetten we ons in om vlas als volwaardig, natuurlijk, duurzame alternatief te gebruiken in de hele transitie naar een biobased economy.
De groep ging eerst het veld op onder begeleiding van Eileen Blackmore, Pyt Sipma en Johan Dankert. Kijken hoe het vlas ontwikkelt en bloeit. Gelukkig heeft het vlas hier in het Noorden nog niet veel te lijden gehad onder het weer. Tot nu toe – dit houden we vast – is het hier meegevallen met de regen. Als het zo blijft gaat de groei gestaag door en daarna over in rijp. De verwachting is dat begin augustus het vlas getrokken kan worden.
Na een voedzame en gezonde maaltijd met biologische groente van Mts. Timpelsteed werd de groep meegenomen in de mogelijkheden van vlas naar textiel en het product biocomposiet.
Eileen vertelde hoe ze via kleine stappen vlas gedurende zo’n 10 jaar in het noorden heeft geïntroduceerd, de inzet van Wad van Waarde waarbij we vier jaar geleden begonnen met een paar hectare vlas en sinds dit jaar als 65 hectare met ruim 14 telers. Doordat Wad van Waarde hard bezig is geweest om de waardeketen van vlas tot product op te bouwen, kan deze opschaling dankzij al deze telers een hele grote sprong maken. De hele keten van gewas tot linnen producten is binnen één dag rijden. De linnen collectie van Wad van Waarde is daar het resultaat van!
Daan van Rooijen, docent van NHL Stenden, liet de mogelijkheden van vlas als basis voor biocomposiet zien. Vlas is naast de basis van linnen ook heel geschikt als grondstof voor producten in de bouw zoals biocomposiet. Met biomcomposiet worden bruggen, tinyhouses en vangrails gemaakt. Door gebruik te maken van vlas voor biocomposiet is de milieubelasting vele malen minder; er is minder hectare aan grond nodig in relatie tot andere grondstoffen en de uitstoot van CO2 is aanzienlijk minder.
Hoe nu verder? De groep die aanwezig was bij het Vlastival heeft nu al in meer of mindere mate een rol in de hele waardeketen van vlas. In de richting van textiel of van bouwproduct. Wil jij ook aansluiten in deze keten? Neem dan contact op met Eileen van Wad van Waarde of Johan Dankert van de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw.
Enne, volgend jaar gaan we voor een nog groter Vlastival. Kom jij dan ook?